What you put on your skin can be more dangerous than what you eatSteeds meer mensen schakelen over naar het wassen van het haar zonder shampoo. In de V.S. noemen ze het ook wel de “No Poo” methode. In dit artikel lees je waarom en hoe!

Waarom geen normale shampoo?

 • In shampoo zitten discutabele stoffen zoals SLS en parabenen.
 • In shampoo zitten stoffen die kunnen zorgen voor huidirritatie, schilfers, roos, jeuk.
 • Shampoo is een uitvinding uit de jaren 30 van de vorige eeuw, daarvoor gebruikte niemand het.
 • In het dierenrijk is geen enkel ander (zoog)dier dat middelen gebruikt om zichzelf te wassen.
 • De productie van shampoo, conditioner en dergelijk is verre van milieuvriendelijk.
 • Door het gebruik van shampoo neemt de productie van talg door je hoofdhuid toe. Je haar wordt dus sneller vet waardoor je opnieuw shampoo moet gebruiken. Wanneer je stopt met het gebruik van shampoo zal je hoofdhuid na een gewenningsperiode de juiste hoeveelheid talg produceren.
 • Veel ervaringsdeskundigen geven aan dat zij dankzij de no poo-methode een prachtige, volle haardos hebben gekregen.
 • Je bespaart geld wanneer je de shampoo laat staan.
 • De Enviromental Working Group (EWG) heeft een database waarin zij de giftigheid van 71,000 persoonlijke verzorgingsproducten bijhoudt. De schaal gaat van 0 tot 10. Waar 10 zeer giftig is.

  Een voorbeeld van de giftigheid van populaire shampoo merken:

 • Pantene Pro-V Expert Collection Advanced Keratin Repair Shampoo
 • Head & Shoulders Men Extra Strength Dandruff Shampoo
 • Suave Professionals Moroccan Infusion Shine Shampoo
 • Herbal Essences Hello Hydration Shampoo Orchid & Coconut Milk
 • Garnier Fructis Length & Strength Shampoo
 • Aussie Moist Shampoo
 • TRESemme Naturals Vibrantly Smooth Shampoo
 • Dove Moisturizing Shampoo, for Dry or Damaged Hair
 • L’Oreal Everpure Volume Shampoo
 • Aveeno Active Naturals Nourish & Shine Shampoo
 • John Frieda Root Awakening Normal Hair Shampoo
 • Rating = 5

  Rating = 6

  Rating = 5

  Rating = 5

  Rating = 5

  Rating = 5
  Rating = 6

  Rating = 5

  Rating = 8
  Rating = 5

  Rating = 7

  SLS?

  SLS is ook wel bekend als Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de ‘sulfieten’. Het zit in het merendeel van de shampoo’s en zorgt ervoor dat deze schuimt en dat de shampoo reinigt. Dit zijn dan ook de dingen die we zoeken in een shampoo; maar SLS heeft ook een hoop nadelige effecten op je haar! De voornaamste reden dat het gebruikt wordt is omdat het erg goedkoop is, niet omdat het goed is.

  SLS zit eigenlijk in vrijwel elk (goedkoop) product dat flink moet schuimen, bijvoorbeeld badschuim. Maar niet alleen in cosmetica producten, het zit ook in in agressieve poetsmiddelen, poetsmiddel om je vloer mee schoon te maken of zelfs je motor te ontvetten. Kijk maar eens de etiketten en ga op zoek naar SLS of SLES (Sodium Laureth Sulfate). Grote kans dat je het tegenkomt in producten die jij nooit op je huid of haar zou smeren.

  Vooral bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS is er grote kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels en kan dit onder andere oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties tot gevolg hebben. Verder blijkt veelvuldig gebruik van SLS huid- en haarbeschadigingen te veroorzaken doordat het zo agressief en sterk is. Zo verwijdert het langzaam het natuurlijke beschermingslaagje van de huid en kan het ernstige ontstekingen van de epidermis (opperhuid) en het loslaten van huidlagen veroorzaken. Door het gebruik van SLS-houdende reinigingsproducten of crèmes aan te brengen bereik je dus alleen maar een zwakkere huid die meer kwetsbaar voor invloeden van buitenaf is.

  SLS en kanker?

  SLS is zelfs al in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker. SLS wordt opgenomen door het lichaam en kan daar dagenlang blijven zitten. in sommige gevallen kan het zich ophopen in je lichaam. Meer onderzoek is nodig, maar het geeft wel de ernst van dit middel aan.

  Parabenen en directe link met kanker?

  Naast SLS zit er ook vaak parabenen in shampoo. Ze worden gebruikt als conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is. Je ziet parabenen vaak terug in shampoo’s en conditioners. Net als SLS zijn parabenen erg goedkoop om te produceren en dus worden ze graag gebruikt. Parabenen worden gebruikt als remmers van de microbiële groei en om de houdbaarheid van producten te verlengen. Parabenen veroorzaken veel allergische reacties, huiduitslag en hormonale problemen. Studies hebben aangetoond dat ze kunnen worden opgenomen door het lichaam via de huid. Ze worden op grote schaal gebruikt, hoewel het bekend is dat het giftig is.

  In 2004 presenteerden Britse wetenschappers onder leiding van onderzoeker Philippa Darbre van de Universiteit van Reading onderzoeksresultaten waaruit duidelijk bleek dat er een nauwe relatie bestaat tussen kanker en conserveringsmiddelen. In weefsel bij vrouwen met borstkanker werden veel parabenen aangetroffen. Uit een analyse van 20 samples borstkankercellen bleek dat in 18 van hen parabenen voorkwamen, die in de tumor terecht waren gekomen via deodorants en crèmes die vrouwen op hun lichaam hadden gesmeerd.

  Dagelijkse voorbeelden


  sls sls sls sls

  Julia’s documentaire

  Voor de meeste mensen klinkt het waarschijnlijk vies: geen shampoo gebruiken. Voor Julia uit Amsterdam is het de normaalste zaak van de wereld. Ze heeft er lang onderzoek naar gedaan. De ingrediënten van shampoo zijn volgens Julia dermate schadelijk voor je huid en haar, dat het vermijden ervan veel beter is.

  Julia heeft inmiddels ook een documentaire gemaakt over shampoo: hebben we het eigenlijk wel nodig? Hoe vaak kun je je haar het beste wassen? Of zelfs helemaal niet? En bestaat er een verschil tussen de tientallen shampoo’s in de schappen?

  “Op internet liep ik tegen de zogenoemde No Poo (no shampoo) community aan,” zegt Julia. “Zij zijn van mening dat shampoo helemaal niet nodig is. Het zit vol chemische ingrediënten die schadelijk zijn voor huid en haar, menen ze. Na een tijdje bakpoeder en appelazijn te hebben gebruikt heb ik nu een 100 procent natuurlijke shampoo.”

  Hieronder de volledige docu:

  De overgang naar de “No Poo” methode

  Wanneer je besluit om over te gaan van shampoo naar de No Poo methode dan is het belangrijk om je te realiseren dat je haar er niet in een paar dagen goed uit ziet. Je haar en hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te ontdoen van de sulfaten die in shampoo zitten. Sulfaten zijn stoffen die doordringen tot de wortel van je haar. Hierdoor wordt je haar schoon, maar aan de andere kant zorgt het ervoor dat de natuurlijke oliën, van je haar, verminderen. Doordat je hoofdhuid minder olie heeft, produceert het meer olie om het in balans te houden. Vervolgens ga je het weer wassen en begint het opnieuw.
  Door over te gaan op de No Poo methode, moeten zowel je haar als je hoofdhuid wennen. De ervaring leert dat er een toename is van talg en de aanmaak van olie blijft eerst doorgaan. Hierdoor voelt en ziet je haar er vettig uit. Dit kan 4 tot 6 weken duren, daarna merk je dat het minder wordt. Houd hier rekening mee en geef niet op.

  Het recept


  Wat heb je nodig?

 • Natriumbicarbonaat. Het goedkoopst op internet te vinden en kost tussen de 3 en 5 euro per kilo (Let op: in de winkel is het veel en veel duurder).
 • Biologische Appelazijn (Onder andere te koop bij de EkoPlaza voor 2 a 3 euro).
 • 1. Schep 1 a 1,5 theelepel natriumbicarbonaat in een kop en vul aan met warm water goed omroeren tot je een melkige vloeistof hebt.
  2. Maak je haar nat en giet je natriumbicarbonaat-mengsel erover beetje inmasseren, vooral op de haarwortels (Let op het schuimt niet, dat is niet nodig).
  3. Haar uitspoelen.
  4. Vul een plantenspuit of een ander soort flacon met 1/3 Appelazijn en voor 2/3 koud water.
  5. Spray het azijnmengsel over je haar, zo veel of weinig als voor jou goed voelt, dit hangt ook af van de lengte van je haar natuurlijk.
  6. Inmasseren en eventueel even laten intrekken. Je voelt meteen dat je haar hiervan zachter wordt.
  7. Goed uitspoelen.

  Zie ook deze site van Ashlee die inmiddels al een jaar zonder shampoo wast.

  no poo
  Regenesis Therapie

  Wat is Regenesis?


  Klachten

  Bij welke klachten kan Regenesis helpen?

  Contact

  Neem contact met mij op.

  Deel mijn website op:
  Vind mij op Allebedrijven.nl, alternatievegeneeswijzen-info.nl en Marktplaats Diensten

  De Quantum-Academy is het enige gecertificeerde opleidings instituut van de Regenesis Healing methoden in Nederland. Regenesis-Europe/ G. Schepel is de enig licentiehouder voor Europa en is ook houder van de copyrights van Regenesis Healing en zijn methodieken. Regenesis ® en de Blue Dot Energy zijn beschermde merken®. Copyrights 2008-2014

  Tags: haar, wassen, shampoo, baking soda, natriumbicarbonaat, bakpoeder, appel azijn, no poo, sls, Sodium lauryl sulfate, parabenen, hoofdhuid